John Westland's Muziekpaleis
home
geschiedenis
radiostations
playlijsten
citaten
Hotels
links
e-mail
EditRegion4
Radio Continental (oftewel Radio Continentaal) was een initiatief van meerdere piratenzenders uit Terneuzen. Samen met mijn collega was ik al bezig met Radio Atlantis en binnen ons piraten-vriendenkringetje werd het idee geopperd om eens iets speciaals te doen. Dat speciaals werd een 3 dagen durende uitzending met de paasdagen in 1980. De dagprogramma’s zouden semi-live worden gebracht (programma opnemen en al een paar uur later uitzenden) om zo lekker op de actualiteit in te kunnen spelen zonder het risico te lopen dat de hele studio in beslag zou worden genomen. De nachtprogramma’s zouden vooraf op band worden opgenomen om onszelf ook wat rust te gunnen. De uitzendingen zouden plaatsvinden vanaf hetzelfde adres als waar ook Radio Atlantis uitzond.
Op zaterdag voor Pasen begonnen de uitzendingen en alles liep gesmeerd, tot ’s avonds toen de zender ineens uit de lucht ging. Geschrokken gingen wij naar de uitzendlocatie toe waar het probleem ons al gauw duidelijk werd. Iemand had de zender uitgezet omdat men dat te gevaarlijk vond om ’s nachts aan te laten staan, het spul zou in brand kunnen vliegen. Noodgedwongen besloten een drietal personen (waaronder ikzelf) om dan maar vanuit een andere studio live de nacht door te steken. Eén van de drie viel al heel snel in slaap, waardoor mijn collega en ik nog de enige twee waren die de nacht moesten verzorgen.
De paasuitzending verliep verder gelukkig zonder incidenten en de uitzendingen waren een succes in Terneuzen en de wijde omgeving.

SL 1210
Voor het eerst draaiden
we met een SL1210.

MD 421
Sennheiser MD 421

Na dit succes besloten we om door te gaan met Radio Continental met wekelijkse programma’s op zondag van 10 uur ’s morgens tot 18 uur ’s avonds. Deze programma’s waren zeer populair, zeker ook het verzoekplatenprogramma.
Zoals bij iedere illegale zender kwam ook bij ons na verloop van tijd de RCD op bezoek. Gelukkig waren we vooraf getipt en bleef de schade van de inbeslagname beperkt. De week erna was Radio Continental alweer in de lucht, maar dat was direct ook een afscheidsprogramma omdat we hadden besloten dat het beter was om een tijdje rustig aan te doen.

Het afscheidsprogramma was niet het einde, want er werden al druk plannen gemaakt om in de week tussen Kerstmis en Nieuwjaar een hele week live uit te zenden. Om eventuele schade bij een inval te vermijden werd de studio op een paar honderd meter van de zender geplaatst. De zender stond in een flatgebouw en de studio stond in een ander flatgebouw dat uitkeek op de zendinstallatie. Er werd een kabel gelegd van het ene gebouw naar het andere gebouw waarover de audio vanuit de studio naar de zender werd gebracht. Extra dj’s werden aangetrokken om de programma’s te maken en we waren klaar voor de start.
De uitzendingen waren een enorm succes en het project was ook voor de medewerkers een enorme ervaring. Op de avond van 1 januari 1981 konden we terugkijken op een non-stop uitzending van in totaal 192 uur, iets wat voor onze regio uniek was.
oude studio
Zo eenvoudig zag het er toen uit.
Jacques Herb Vele jaren later (nadat ik al vertrokken was bij Radio Continental) probeerde men het station weer op te zetten vanuit België met medewerking van Jacques Herb. Het station was gevestigd net over de Nederlands-Belgische grens bij Hulst en richtte zich op het Nederlandse publiek. Het project bleek te hoog gegrepen, want na enkele maanden was het definitief over en uit voor Radio Continental.
De uitzendingen werden opgenomen in een viertal verschillende studios, hieronder vind je de een lijst van de gebruikte apparatuur per studio.
Studio 1 Studio 2 Studio 3 Studio 4

2 x SL 1210 draaitafel
2 x Nikko cassettedeck
1 x Dateq SPM6 mengtafel
1 x MD 421 microfoon
1 x GX 440 tape deck

2 x Akai draaitafel
2 x Sony cassettedeck
1 x Dateq SPM6 mengtafel
1 x MD 417 microfoon
1 x GX 440 tape deck
2 x Lenco L78 draaitafel
2 x Akai cassettedeck
1 x Dateq SPM6 mengtafel
1 x Shure microfoon
1 x GX 440 tape deck
2 x Lenco L78 draaitafel
2 x Akai cassettedeck
1 x Dateq SPM6 mengtafel
1 x MD 421 microfoon
1 x GX 440 tape deck
Lokatie Continentaal
Vanuit deze straat in Terneuzen
werden de programma's van
Radio Continentaal uitgezonden.
Stemt voor Continentaal als legale zender voor ons allemaal.
We hadden best een hele schare fans
die graag naar onze programma's luisterden!
Radio Continentaal Radio Continentaal
Enkele medewerkers van Radio Continentaal tijdens de braderie in Terneuzen in 1981.
Radio Continentaal
In één van de studio's in de begintijd.
Radio Continentaal
Eén van de andere studio's.
Radio Continentaal
Platen uitzoeken voor de show.
Zender Harry
Zender uit de latere tijd;
een echte "Harry".
Dateq SPM-6
Dateq SPM-6 mengpaneel.
 
 
   

Free Visits Counter