John Westland's Muziekpaleis
home
geschiedenis
radiostations
playlijsten
citaten
Hotels
links
e-mail
eerste foto John Westland Het begon allemaal op 17 november 1960, toen werd ik geboren in Sint Jansteen in Nederland, vlak tegen de Belgische grens. Hier links vind je de eerste foto die van mij werd genomen in het voorjaar van 1961.
In 1970 verhuisden we naar Terneuzen, een grote stad in de ogen van iemand die van het platteland komt. Op de leeftijs van 10 à 11 jaar begon ik mij te interesseren voor de muziek en kwam zo als luisteraar in contact met Radio Veronica. Al gauw werd ik een trouw luisteraar van de programma's van deze zeezender.
Erg lang mocht dat genot niet duren, want zoals bekend kwam er in 1974 een einde aan Radio Veronica als zeezender. Maar zoals velen maakte ik ook de overstap naar Radio Mi Amigo die ook na 31 augustus 1974 gewoon door bleef gaan met het maken van uitzendingen vanaf de zee.
Na het verdwijnen van de meeste zeezenders begonnen in Nederland veel kleine etherpiraten te ontstaan. Het hebben van een eigen radio station dat sprak me wel aan en via via kwam ik toch aan een felbegeerd zendertje, een josty-kit. Het is niet veel qua zender, maar het is een goed begin.
Mijn eerste programma ging de lucht in op 25 december 1976, een kerstprogramma van één uur. Als ik het terug beluister, was het geen programma om trots op te zijn. Ik hoop dat er nergens meer kopieën rondzwerven waarmee ik geconfronteerd kan worden....
De josty kit werd een grotere zender en af en toe zond ik uit onder de naam Radio Atlanta.
josty kit zender (Velleman)
  In 1979 begon ik samen met een schoolvriend (JL) regelmatige uitzendingen op vrijdagavond onder de naam Radio Atlantis. Het draaide lekker en we maakten plannen met andere lokale piraten om gezamelijk een groter radiostation te beginnen dat zou gaan uitzenden op zondag. Begin 1980 was dit station, Radio Continental, geboren.Eén jaar lang hebben de uitzendingen geduurd en deze werden besloten in de laatste week van 1980 met een marathonuitzending van 192 uur (waarvan de meeste programma's live werden uitgezonden).
Radio Continental staakte de uitzendingen begin 1981 en ik stapte over naar een ander station in Terneuzen, Radio Exodus. Dit station bleek razendpopulair te zijn vanwege haar specifieke format (in tegenstelling tot andere piraten in de regio richtte dit station zich op de iets oudere luisteraar). Tijdens de vaderdag-uitzending ontvingen we niet minder dan 250 verzoekjes binnen twee uur tijd.
Helaas zijn goed beluisterde radiostations ook zeer populair bij de opsporingsdienst en de ene inbeslagname volgde op de andere. Tijdens een politie-razzia (speciaal voor ons, wij waren vereerd) werden alle medewerkers opgepakt, behalve ik. Ik was niet thuis. Later wist men ook mij te vinden en dat betekende het (voorlopige) einde van mijn actieve radiobestaan in Nederland.
 
Lees verder op de volgende pagina....
 
   

Free Visits Counter