John Westland's Muziekpaleis
home
geschiedenis
radiostations
playlijsten
citaten
Hotels
links
e-mail
EditRegion4
Radio Exodus begon nadat Radio Continentaal was gestopt met uitzenden. Het format van Radio Exodus was wel afwijkend, de meeste piratenstations richtten zich op de jongeren, maar dit station richtte zich op de mensen van 25 tot en met 55 jaar. Dit was terug te horen in de programma’s; klassieke muziek, veel Nederlandstalig werk en veel oude hits.
De programma’s van Radio Exodus waren een doorslaand succes, mede ook door het twee uur durende verzoekplatenprogramma dat op de zondagmiddag werd uitgezonden en dat altijd bomvol verzoekjes zat. Tijdens vaderdag waren zelfs 5 telefoonlijnen onvoldoende om alle verzoekjes te kunnen verwerken!
Radio Exodus zond niet alleen uit op zondag van 10 tot 4, maar ook op vrijdagochtend. Destijds zat op de popzender Hilversum 3 (het huidige Radio 3) de Evangelische Omroep met psalmmuziek. Met Radio Exodus hadden de mensen een alternatief om naar te luisteren op de vrijdagochtend.
De uitzendingen vonden plaats vanuit twee flatgebouwen in Terneuzen. Om het risico bij een inval te verminderen stond de apparatuur niet bij iemand thuis, maar stond deze telkens in een gekraakte werkkast in de betreffende flatgebouwen. De antennes stonden op het dak en de toegang tot het dak was door ons afgegrendeld met een magnetisch slot. Als de woningbouwvereniging, van wie het gebouw was, haar eigen dak op wilde, moesten ze bij ons de sleutel komen ophalen. De zendapparatuur kon door ons ook op afstand bediend worden, dus zodra we de RCD in de gaten kregen (we patrouilleerden zelf door de straten van Terneuzen om te kijken of men er aan kwam) hoefden we in de auto maar op de knop te drukken en de zender stond onmiddellijk uit. Dit heeft ons toch een aantal invallen bespaard.

Flat Exodus
Eén van de flats waar Radio Exodus van uitzond.

Flat Exodus
De andere flat waarvan
uitgezonden werd.

Verder werd het aan- en uitschakelen van de zender allemaal met timers geregeld. Dit laatste tot ongenoegen van de politie, die zich op een vrijdagochtend toegang had verschaft tot de door ons gekraakte werkkast met daarin de apparatuur. De politie zat te wachten tot wij de apparatuur zouden komen uitschakelen of ophalen, maar toen na vele uren het systeem zichzelf uitschakelde en nog eens vele uren later niemand was komen opdagen heeft men besloten niet langer te wachten en alleen de apparatuur mee te nemen (het kan erg eenzaam zijn als je uren in een dergelijke kast opgesloten zit!).
Maar uiteindelijk verlies je het toch tegen de sterke arm der wet. Na enkele malen uit de lucht te zijn gehaald, waarbij uitsluitend wat apparatuur in beslag werd genomen, maakte één van onze medewerkers de fout om in zijn programma een tirade te beginnen tegen de politie. De toonzetting was onacceptabel en tijdens één van de opvolgende avonden werden de wijken waar de medewerkers woonden afgezet en de medewerkers werden van hun bed gelicht. Dit betekende het definitieve eind van Radio Exodus.

Tijdens het jaar dat we uitzonden hadden we trouwens ook een drietal tests uitgevoerd met TV-uitzendingen in Retranchement, Terneuzen en Sas van Gent. Hiervoor gebruikten we de naam RTE, hetgeen staat voor Radio en Televisie Exodus. Deze uitzendingen waren uitsluitend bedoelt om de techniek te testen en heeft nooit geresulteerd in echte TV-uitzendingen.
Een half jaar later kreeg ik een uitnodiging van het gerecht om mij te verantwoorden voor mijn daden bij Radio Exodus (een dagvaarding heet zoiets). Tijdens de rechtzitting, waar ik plechtig beloofde braaf te zijn, draaide mijn programma alweer via Radio Tijger in Stekene.
 
   

Free Visits Counter