John Westland's Muziekpaleis
home
geschiedenis
radiostations
playlijsten
citaten
Hotels
links
e-mail
EditRegion4
Radio Saturnus starte haar uitzendingen op 22 juni 1980. Het begon allemaal heel amateuristisch met een kleine antenne, een 5 Watt zender en een cassetterecorder.
In de beginperiode werd uitgezonden vanuit een lokatie in het centrum van Maldegem, er waren toen alleen uitzendingen op zaterdagnamiddag. Enige tijd later werden de uitzendingen verzorgd vanuit een opgelapt kippenhok in de Halledreef in Kleit. De uitzendingen werden verschoven van zaterdagnamiddag naar zondag en Saturnus begon populair te worden in Maldegem.
Radio Saturnus
Jan van der Werf & Patrick Vermeer Begin 1981 werd een grotere zendinstallatie aangeschaft met een vermogen van 300 Watt. In oktober van datzelfde jaar verhuisde de uitzendlokatie naar de Oude Kasteeldreef in Maldegem en aldaar werd ook de eerste live-studio ingericht. De kwaliteit van de uitzending werd verbeterd en de uitzendingen werden uitgebreid naar het hele week-end.
Op 7 november 1981 kreeg Radio Saturnus voor het eerst bezoek van de politie en het station werd het zwijgen opgelegd. Apparatuur en platen werden in beslag genomen.
Maar, de medewerkers bleven doorwerken aan de opbouw van een nieuwe studio en zender en op 2 januari 1982 was Radio Saturnus terug in de lucht, en hoe! Alles werd professioneel aangepakt, er werd uitgezonden vanuit een leegstaand pand aan de Vakekerkweg, waarin een voor die tijd prachtige live-studio was gebouwd alsmede een goed uitgeruste opnamestudio. De uitzenduren werden ook flink uitgebreid en er werd elke avond tussen 18 en 22 uur uitgezonden. Er werd ook gestart met een verzoekplatenprogramma waarbij de luisteraars via de telefoon direct hun wensen konden overbrengen, iets wat in die periode nog vrij uniek was. Gerard van Zuid
Automatisering met DCC In september 1982 sloeg het noodlot weer toe. Alle apparatuur werd uit de studio's gehaald, niet door de politie dit keer, maar door dieven. Radio Saturnus moest noodgedwongen de uitzendingen staken. Er werd geld bijeengebracht en binnen een maand begonnen de uitzendingen voor de derde keer opnieuw. Een rustige tijd brak aan voor de radio tot het jaar 1985 kwam. Begin 1985 werd de instalatie nogmaals in beslag genomen en medio 1986 werd voor de tweede maal de gehele studio wederom leeggeroofd. De medewerkers kregen het voor elkaar om precies 1 dag later weer in de lucht te zijn met de programma's.
Radio Saturnus had naast de nodige ontspannende programma's ook informatieve programma's zoals het actualiteitenprogramma Satelliet, Signaal, Zoeklicht en het programma Sport op Zondag. Naast deze wekelijkse informatieve programma's werden er ook speciale programma's uitgezonden bij speciale gelegenheden zoals onder andere de verkiezingen.
Radio Saturnus wilde voor elk wat wils brengen en had programma's met klassieke muziek, een hardrock programma en een speciaal bluesprogramma.
Robby van Gelderen
Family Radio Medio jaren 80 begonnen er steeds meet ketenradio's te komen en Radio Saturnus sloot zich aan bij S.I.S. Het format werd meer hitradio en de luisteraars vervreemden van hun eigen lokale station. Er werd daarom besloten om het muzikale roer weer om te gooien en uit de ketenradio te stappen. Een computergestuurd systeem werd gebouwd en de muziekkeuze werd aangepast.
In 1998 kreeg Radio Saturnus de mogelijkheid zich aan te sluiten bij de Family Radio keten, een keten die goed paste bij het progfiel van Radio Saturnus. De overstap werd gezet.
In het begin van het derde millennium bleek het steeds moeilijker te worden om vrijwilligers te vinden om het station draaiende te houden en on voldoende geld binnen te bijven krijgen om het station draaiende te houden. Steeds meer uren werden gevuld met non-stop muziek en de informatieve programma's bleken steeds moeilijker te vullen te zijn met interessante en nieuwe items. In het begin van 2004 stierf Radio Saturnus een zachte en roemloze dood. Het station werd definitief overgenomen door een ketenradio, het lokale karakter en de lokale informatie zijn volledig verdwenen. Harry
Artikelen.
Artikel naar aanleiding van het 10 jarig bestaan van Radio Saturnus. pdf (607 kB)
Artikel uit de lokale infogids in 1991. pdf (273 kB)
Artikel uit de lokale infogids in 1995. pdf (669 kB)
Jingles Radio Saturnus
Cassette
Jingle 01
Cassette
Jingle 02
Cassette
Jingle 03
Cassette
Jingle 04
Cassette
Jingle 05
Cassette
Jingle 06
Cassette
Jingle 07
Cassette
Jingle 08
Cassette
Jingle 09
Cassette
Jingle 10
Cassette
Jingle 11
Cassette
Jingle 12
 
   

Free Visits Counter